RC Auto


Traxxas Nitro 4-Tec 3.3slechts 434,95

Bekijken »

Traxxas XO-1slechts 895,95

Bekijken »

Himoto 1:18 Drift X Onroad Carslechts 94,95

Bekijken »

Himoto 1:18 Tricer Onroad Carslechts 94,95

Bekijken »

Himoto 1:18 Centro Off Road Truggyslechts 94,95

Bekijken »

Himoto 1:18 Tyronno Short Courseslechts 94,95

Bekijken »

Over de RC Auto

Of je nu negen, of negentig bent zolang je van auto's houd of graag aan dingen sleutelt, zul je uren plezier en vermaak hebben met een RC auto. Toch komen er nog wel wat dingen bij kijken, voor je met de RC auto kan gaan racen. Ook als het racen met een RC auto nieuw voor je is, heb je mogelijk eerst nog wat vragen. De antwoorden op al die vragen ga je hier vinden. Aangevuld met informatie die je als beginner of gevorderde zal helpen de juiste RC auto te kopen.

Er valt veel te kiezen als het aankomt op het kopen van een RC auto. Zo kan je kiezen tussen on- en off-road modellen en zijn er modellen met een elektrische motor of een benzine motor. Hoe meer je weet over de RC auto, hoe beter je in staat zult zijn de juiste RC auto uit te zoeken. Helaas beseffen veel mensen niet hoe leuk RC auto's kunnen zijn. Zo zijn er RC autos die de 120 KM/h halen. Maar ook RC auto's waarbij je alles kunt afstellen. Zoals de remmen, net als bij een echte auto.

Misschien wel een van de leukste dingen is het ruime aanbod RC autos. Je kunt een RC race auto kopen, een RC monster truck, een RC truck of een RC buggy. Door het ruime aanbod is het aan te raden om te kiezen wat je met de RC auto wil doen, voor je er een gaat kopen. On-road of RC race auto's, zijn gemaakt voor snelheid. Off-road voertuigen zoals de RC buggy daarentegen, zijn meer gemaakt om te rijden over ruw terrein.

Er is een RC auto voor elk type bestuurder. Zo is er de benzine motor voor snelheidsduivels en de elektrische RC auto voor een lange tour. De elektrische RC auto rijd geluidsloos, en is dus meer geschikt voor in een woonwijk, terwijl de RC auto op benzine motor een realistischer race gevoel geeft. Welke RC auto je dan ook moet kopen, hangt af van je ervaring. Besef daarbij ook, dat hoe meer je van de RC auto verwacht (bijvoorbeeld meedoen aan een race-wedstrijd), hoe duurder te RC auto zal zijn.


Radiografische auto kopen, waar begin je?

Voor een beginner, kan het ruime aanbod van merken, variaties en specificaties van de radiografische autos overweldigend zijn. Er zijn letterlijk honderden type radiografische auto's, elk met andere motoren, prestaties en aanpasbare details. Dit zorgt er tegelijk wel voor, dat je uren bezig kan blijven met het sleutelen aan- en het optimaliseren- / tunen van- de radiografische auto.

Terwijl de werking van de radiografische auto per model verschilt, blijven over het algemeen de basis principes hetzelfde. Zodra je begrijpt hoe de radiografische auto werkt, zul je een beter beeld hebben van wat er bij komt kijken en welk model het beste bij je past. Er zijn vier hoofdonderdelen aanwezig bij een radiografische auto:

 • Controller
  Dit is de afstandsbediening die je in je hand houd, vaak voorzien van een 9-volt batterij. Gebruikmakende van radiofrequenties, regelt de controller de besturing van de radiografische auto.
 • Ontvanger
  In de radiografische auto zit zowel een ontvanger als een antenne verbonden aan een geheugenplaat. De radiofrequenties die de verzender (de controller) gebruikt, worden opgevangen via de ontvanger en doorgegeven aan de radiografische auto.
 • Motor
  Er zijn legio motoren beschikbaar voor de radiografische auto. Elk met een andere moeilijkheidsgraad, uitvoer en onderhoudsschema. De motor van de radiografische auto wordt vaak ook het hart genoemd, het bepaald immers belangrijke zaken als snelheid.
 • Aandrijving
  Uiteraard moet er iets gebeuren om de radiografische auto vooruit te laten gaan of om te sturen. Los van de 9-volt batterij in de controller, is de aandrijving afhankelijk van het type auto. Zo werken elektrische radiografische auto's op batterijen die opnieuw geladen of vervangen kunnen worden. Nitro radiografische auto's daarentegen gebruiken brandstof die in de buurt komt van de brandstof voor een echte auto.


De elektrische op afstandbestuurbare auto

De elektrische afstandbestuurbare auto is over het algemeen beschouwd het beste voor beginners. Deze afstandbestuurbare auto werkt nou eenmaal simpeler en eenvoudiger dan de meeste nitro afstandbestuurbare auto's. Daarnaast zijn ze ook veel stiller en schoner in gebruik, waardoor je ze op meer plekken kan gebruiken. als het aankomt op snelheid en kracht, zijn ze sterk, maar niet zo sterk als de nitro afstandbestuurbare auto.

Een elektrische afstandbestuurbare auto maakt gebruik van batterijen om de motor aan te sturen. Deze kunnen vaak opnieuw worden opgeladen. Een batterij gaat vaak 5-10 minuten mee, afhankelijk van het type en de motor van je elektrische afstandbestuurbare auto. Het opladen duurt 15-30 minuten dus het is zeker aan te raden om minstens 2 paar batterijen te gebruiken. zo kan je verder rijden terwijl de batterij oplaad.

Op het eerste gezicht lijkt het starten met een elektrische afstandbestuurbare auto een stuk minder duur dan een voertuig op nitro. Toch zijn er kosten die je zeker niet moet vergeten, zoals bijvoorbeeld de aanvullende batterijen, een oplader en andere kosten. Uiteraard liggen deze kosten ook samen met het type afstandbestuurbare auto die je koopt, het aantal keren dat je rijd en de kwaliteit van de batterijen.

Wat een elektrische afstandbestuurbare auto voornamelijk simpeler maakt dan een afstandbestuurbare auto op nitro, is de hoeveelheid onderhoud en optimalisatie die de motor nodig heeft. Ondanks de kosten en het onderhoud die de batterijen meebrengen, is het voor een startende bestuurder eenvoudiger. Zo hoeven er geen lucht filters te worden vervangen, er hoeft niet te worden getankt en er hoeven geen motor onderdelen te worden geoptimaliseerd, zoals dat bij een afstandbestuurbare auto op nitro wel het geval is.


De op afstand bestuurbare auto op nitro

De afstand bestuurbare auto op nitro, is vernoemd naar het speciale type brandstof dat zorgt voor de kick in de motor. Hoewel ze waarschijnlijk niet de beste keuze zijn voor beginners, is de afstand bestuurbare auto op nitro dé keus als snelheid en kracht is wat je wil. De grote populariteit van de afstand bestuurbare auto op nitro, komt niet alleen door de snelheid, maar ook door de geluiden, rook en lucht. Het lijkt hierdoor net een echte auto. Sinds de laatste jaren is de kwaliteit van de op afstand bestuurbare auto op nitro flink verbeterd. Het maakt ze een stuk veiliger en betrouwbaarder dan in het verleden.

Er zijn twee verschillende aandrijvingen nodig voor de afstand bestuurbare auto op nitro. Allereerst natuurlijk de batterij voor de zender en ontvanger. De op afstand bestuurbare auto zelf, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt echt benzine als brandstof. Er zijn twee soorten nitro motoren voor de op afstand bestuurbare auto: de 2-tak en de 4-tak motor. De 2-taks motor is gelijk aan de motor die je vindt in een race motor. Dit type heeft geen los olie reservoir. De minder populaire 4-tak heeft dit wel en is daardoor ook afhankelijk van olie.

Zorgvuldig omspringen en het goed verzorgen van de brandstof uit de op afstand bestuurbare auto is erg belangrijk. Het zal er voor zorgen dat je auto beter loopt en presteert. Daarnaast is de brandstof ook ontvlambaar en dus gevaarlijk als je deze niet goed opbergt.

Niets maakt een race realistischer dan het geluid en de rook die van een krachtige nitro afstand bestuurbare auto af komt. Houd wel in gedachte dat de op afstand bestuurbare auto aangedreven door nitro, en dan met name de motor, complex in elkaar zit. Het finetunen en optimaliseren vergt veel meer voorzichtigheid, dan bij een elektrische op afstand bestuurbare auto. Door deze complexiteit zul je begrijpen dat de versies op nitro een stuk prijziger zijn.


Welk type rc auto past bij mij?

Nu je bekend bent, met de verschillende soorten aandrijving van de RC auto, kun je kiezen. Ga je voor de eenvoudigere elektrische RC auto, of kies je de meer realistische maar lastiger te onderhouden nitro RC auto? De volgende keuze die je moet maken, is wat voor type RC auto bij je past. Het is hierbij vooral belangrijk om in gedachte te houden wat je met de RC auto wil doen en wat je ervaring op het gebied van RC autos is.


De on-road rc auto

Dit is het meest populaire type onder de RC autos. De standaard voor een on-road RC auto is de schaal 1:10. ook de schaal 1:8 zie je veel voorkomen. Er zijn de laatste tijd veel RC autos bijgekomen. Zo kun je nu zelfs een RC auto in schaal 1:18 krijgen, wat erg klein is.

Zowel de nitro als de elektrische RC auto kent een on-road versie. Je kan een dergelijke RC auto kopen, die kant en klaar in de doos zit. Gemaakt en uitgerust voor het behalen van hoge snelheden, is de on-road RC auto je keus als je van plan bent om veel te gaan racen. De stabiele, soepele wegligging en harde vering kenmerkt deze RC autos.


De off-road rc auto

Als je in staat wil zijn om overal te kunnen rijden met je RC auto, dan heb je zeker de ruwe bouw nodig van een off-road RC auto. Deze robuuste wagens kunnen prima omgaan met ongelijk terrein, het maken van een sprong, heuvels of zelfs zand. Vaak komt de off-road RC auto in een twee- of vier-weel aangedreven versie. Ze zijn dan ook prima om te rijden in de achtertuin of waar dan ook.

Net zoals bij de on-road RC auto, kun je de off-road variant ook kant en klaar in onze webshop aanschaffen. Er is veel keuze uit zowel de nitro- als de elektrische uitvoering van deze off-road RC autos. Hoewel de off-road RC auto danwel niet bekend staat als de aller snelste, zorgt de ruwe, robuuste bouw ervoor dat de RC auto wel bijna overal te gebruiken is.


Een rc auto kopen

Er zijn maar een paar hobby's zo interessant en belonend als het racen met een RC auto. Van de rook die de nitro RC auto produceert tot de snelheid die een elektrische RC auto kan behalen. Bij het uitzoeken van je eerste modellen, is het raadzaam om enkele zaken goed in je achterhoofd te houden. Zo is het belangrijk bij het kopen van een RC auto om je ervaring goed in te schatten en vooraf een duidelijk budget te bepalen. Hoe meer je namelijk van de RC auto verwacht, hoe duurder die zal zijn.

Doordat een RC auto geschikt is voor alle leeftijden, is het de ideale hobby voor iedereen die ervan houd om lekker te sleutelen. Ook voor mensen die van een beetje competitie houden, bied de RC auto uitkomst. Er zijn veel projecten en racebanen in Nederland en België te vinden waar je met de RC auto terecht kan. In de buitenlucht op een mooie dag maar ook binnen als het regenachtig is.

We hopen dan ook dat je een RC auto kopen kan die aansluit bij je wensen. Mocht je toch nog vragen over hebben, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met ons serviceteam dat je graag verder helpt!

Laatst bijgewerkt: 24 juli 2024